Site Loader

Zapewne każdy z nas zna smak kawy zbożowej. Jest ona bardzo powszechnym i znanym produktem. Posiada wiele niezwykłych właściwości. Wielu ludzi mylnie patrzy na kawę zbożową jako tańszy zamiennik zwykłej kawy rozpuszczalnej, czy też sypanej, nic bardziej mylnego. Kawa zbożowa jest bardzo zdrowa przecież piją ją nawet dzieci w szkołach lub kobiety po porodzie aby miały więcej pokarmu w piersiach.

Każdy producent kawy zbożowej ma swój własny przepis na idealną ich zdaniem kawę zbożową, natomiast jest jeden jedyny i niepowtarzalny składnik, którego nie może w niej zabraknąć czyli zboże, a więc produktem bazowym każdej kawy zbożowej są po prostu prażone ziarna zboża, którymi są zazwyczaj:

  • żyto,
  • jęczmień,
  • orkisz,
  • pszenica.

Oczywiście kawa zbożowa oprócz tego ważnego składnika jakim jest zboże posiada ulepszacze smaku, które mają z kolei za zadanie nadać kawie właściwy smak i aromat. Jest ich wiele ale przeważnie są to:

  • korzeń mniszka lekarskiego,
  • łubin,
  • karmel,
  • wanilia,
  • figi,
  • melisa,
  • głóg,
  • cykoria i wiele innych.

Należy jednak pamiętać, aby przed kupnem kawy spojrzeć na etykietę czy nie zawiera ona w sobie żadnych sztucznych aromatów, ani dodatków, bowiem wtedy będziemy mieć pewność, że kawa którą kupujemy jest po prostu zdrowa.

Na pewno każdy z nas patrzy teraz na swoją wagę i zastanawia się jakie produkty kupować aby były one niskokaloryczne. Na liście takich produktów obowiązkowo powinna się znaleźć kawa zbożowa. Dlaczego? Ponieważ jest ona zdecydowanie niskokaloryczna! W 100 ml znajdują się tylko 4 kalorie. Zadajmy sobie teraz pytanie czym tak naprawdę różni się kawa zbożowa od BEE od zwykłej kawy? Po pierwsze jest na pewno zdrowsza. Kawa zbożowa może być spożywana w każdym wieku, a w szczególności jest polecana osobom, którzy powinni omijać kofeinę szerokim łukiem na przykład są to osoby które mają wysokie ciśnienie czy też osoby z chorą wątrobą i nerkami. Zaletą kawy zbożowej jest niewątpliwie to, że nie podrażnia ona śluzówki żołądka, ani nie wywołuje zgagi.

Do głównych zalet kawy zbożowej możemy zaliczyć:

  • redukcję refluksu i zgagę,
  • wspomaganie trawienia,
  • zapobiega zaparciom,
  • sprawne wydzielanie żółci,
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
  • neutralizacja wolnych rodników,
  • usprawnianie działania układu nerwowego.

Jak widać kawa zbożowa posiada wiele zalet oraz korzyści płynących z jej spożywania. Na pewno nie poczujemy się od niej gorzej, a wręcz przeciwnie tylko lepiej.

 

Post Author: Zbyszek